Μελάνι σε χαρτί 4: Οι γραφές της τέχνης

Posted · Add Comment

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με  εικαστικούς καλλιτέχνες  σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Μελάνι σε χαρτί 4”, την τέταρτη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και την προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λάβει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 9-18 Ιουνίου 2022 (Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο 11851), αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμά της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr) με διεθνή απεύθυνση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την πρώτη μέρα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, ώρες 17:00 – 21:00.

 Σημειώνει ο Επιμελητής: “Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, την τυπογραφία, τη ζωγραφική. Λέγεται έτσι διότι θεωρήθηκε πως το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Η μελάνη είναι γνωστή σε αρκετούς λαούς από τα πανάρχαια χρόνια. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει καταγραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα όμως, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνήμης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που περιλαμβάνει την έννοια της τέχνης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ακουαρελίστες ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες σκηνές των εικαστικών σήμερα. Καθώς στη γραφή για τα καθημερινά πράγματα επικρατεί το ψηφιακό περιεχόμενο, και το μελάνι του κοντινού μέλλοντος θα είναι εν πολλοίς άυλο, η Τέχνη καλείται να  διατηρήσει τη μνήμη της υλικότητας μέσα από τις δικές της γραφές”.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου με μελάνι σε χαρτί

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Dizi, Γεωργία Γρηγοριάδου, Δημήτρης Γαλανάκης, Λυδία-Ειρήνη Μαλακώντα, Ειρήνη Ιωσηφέλλη, Ειρήνη Ορφανού, Κωνσταντίνα Καλτσούνη, Κώστας Νικάκης, Παναγιώτης Πριστούρης, Αγγελική Πάντου,  Βασιλική Δευτεραίου,  Φλώρα Διαμαντή,  Αγγελίδη Χαρά,  Φιόνα Έλλη Σπαθοπούλου,  Ειρήνη Δαλαμπύρα, Έλσα Αντωνοπούλου,  Ανναλίνα Φωτοπούλου, Ελένη Τσοτσορού, Παναγιώτης Τσινίκας, Ιωάννα Μαθοπούλου, Νικόλαος Θεσσαλός, Ιουλιανή – Ειρήνη Δάμπαση, Ελευθερία Μουστακάκη.

Ώρες / Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11:00 – 18:00, Πέμπτη 12:00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15:00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram

#inkonpapergr

Facebook

@inkonpapergr

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | artgrid.gr

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Fox24 | https://fox24.gr

Liberta News | https://liberta-news.gr

 

 

Chili Art Gallery

Δημοφώντος 13-15

Θησείο 11851, Αθήνα

τηλ.επικ, tel.nr, 210-7292564, 6936755550

www.chiliart.gr

email:  marychiliart@gmail.com

ΜΕΤΡΟ M3 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ / ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ, Τρόλεϊ Νο 21 (από Ομόνοια) Στάση «Φωταέριο»,

Λεωφορεία ΟΑΣΑ 035, 049, 815 Στάση «Φωταέριο», Προαστιακός Π2, Π2Α, Π3Β