Χαρά Μιχέλη «Μύθος και Λόγος»

Posted · Add Comment

Κοιμόμουν και ονειρεύτηκα ότι η ζωή είναι χαρά. Ξύπνησα, και είδα ότι η ζωή είναι χρέος. Πάλεψα και είδα ότι το χρέος είναι χαρά – Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

   Μετά από δέκα και πλέον χρόνια που γνωρίζω την Χαρά Μιχέλη, συνεχίζει να με εκπλήσσει με την ζεστή και φωτεινή προσωπικότητα της, την καθαρή εικόνα που έχει για την ζωή, και με τον χειμαρρώδη-αυθόρμητο τρόπο της να εκφράζεται με όλων των ειδών τα μέσα, τις τεχνικές, τα υλικά, με μία άνεση, που πολλοί καλλιτέχνες θα την ζήλευαν. Η έντονα εξπρεσιονιστική ζωγραφική της, είναι ένα μόνο από τα μέσα έκφρασης της, καθώς έχει καταπιαστεί αντίστοιχα με εντυπωσιακή ελευθερία στην γλυπτική, έχει κατασκευάσει ταπισερί, αντικείμενα χρηστικά, κατασκευές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Σαν καλλιτέχνης, παρατηρεί και αφομοιώνει την επικαιρότητα κάνοντας την καλοπροαίρετη κριτική της, καυτηριάζοντας και σχολιάζοντας ως ¨πειραχτήρι¨ και με χιούμορ πάντα, την καθημερινότητα. Ως πληθωρικός και γνήσιος άνθρωπος που είναι, δεν διστάζει να προσαρμόσει στα έργα της κάποιο υλικό η αντικείμενο που θα ενταχθεί, ¨θυσιάζοντας¨ το, προκειμένου να εξυπηρετήσει το έργο της. Για την Χαρά, όλα τα υλικά και οτιδήποτε είναι εν δυνάμει, μέρη μελλοντικών εικαστικών ερμηνειών και επεμβάσεων. Ό κόσμος όλος γύρω της, είναι σαν εργαστήρι. Περισυλλέγει και ταξινομεί υλικά που στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν στα έργα της. Όλα βρίσκουν την θέση τους σαν αίνιγμα σε κάποιο μελλοντικό της έργο καθώς εκείνη δεν σταματά να σκέπτεται ιστορίες με χώρους και μορφές. Η Χαρά, μέσα από όλα αυτά, (όσο για αυτήν το ¨ χρέος¨ δεν είναι παρά μόνο ένα δημιουργικό-εκφραστικό παιχνίδι), της δίνεται η δυνατότητα να μεταμφιέζεται, και να μπαίνει σε ρόλους που η ίδια θα ήθελε να παίξει και που τόσο φυσικά της ταιριάζει. Μέσα από τα έργα της, πολλές φορές, φαίνεται να αφηγείται φανταστικές ιστορίες ταυτόχρονα από το μέλλον και το παρελθόν, ιστορίες που ξεπηδούν μέσα από τα πολλά μακρινά ταξίδια σε χώρες ξένες που η ίδια πήγε. Εκείνα που παραλείπει να μας περιγράψει λεκτικά, μας τα δείχνει με την ζωγραφική της γιατί δεν μπορούν να διατυπωθούν αλλιώς. Έντονα χρώματα, δυναμικές γραμμές, χώροι, τοπία και μαγικές μορφές παλεύουν μεταξύ τους για να πρωταγωνιστήσουν στις ιστορίες αυτές, και να αφηγηθούν τις αναμνήσεις από προσωπικές της εμπειρίες και έρχονται να συνθέσουν, αυτή την τόσο ζωντανή ζωγραφική. Η Χαρά, φιλική, ανοιχτή με τις αφηγηματικές ιστορίες της, μας φιλοξενεί και μας παρασύρει να ανακαλύψουμε αυτό τον δικό της κόσμο, τον κόσμο του ταξιδευτή-επόπτη, εκείνου που με λέξεις δικές του, μας εξηγεί τον κόσμο. 

12/11/2015

William A. Thorns, Art Historian

Prof. University of Saint Andreas

 

Η εικαστικός Χαρούλα Μιχέλη κατατάσσεται στην κατηγορία των δημιουργών εκείνων, που στην μακρά τους πορεία προς την καλλιτεχνική καθιέρωση, πέρασαν από δύσβατους δρόμους πολλών ρευμάτων. Ο συμβολικός ιμπρεσιονισμός με επιρροή από τον κυβισμό χαρακτηρίζει τη νέα σειρά των έργων της καλλιτέχνιδος. Εξιστορεί μέσω των δυναμικών χρωματικών συνθέσεων και επιτελεί διεργασίες επεξεργασίας της φόρμας με πρόθεση την σύλληψη & μορφοποίηση βιωματικών καταστάσεων. Προχωρώντας, αξιοποιεί τις φαντασιώσεις της, που της επιβάλλουν άρτιες χρωματικές ποιότητες που ρέουν ως αποτέλεσμα αυτού. Η εντεύθεν διαδρομή της εικαστικής αυτής προσέγγισης δημιουργεί κατασταλαγμένες φόρμες, με νοητική προέκταση, που περικλείει την ατμοσφαιρικότητα του μικρόκοσμου της μεν αλλά της ουσίας δε. Αυτό δημιουργεί συνειρμούς εκπορευομένων από εσωτερικές διεργασίες κατά την εκκίνηση.
Ο ευδιάκριτος συμβολισμός δημιουργεί αλληγορικές ιστορίες, που παραπέμπουν σε βιωματικές αναδρομές με ανάπλαση μόνο στα στενά όρια της εξιστόρησης, προβάλλοντας ένα πλαίσιο αναφοράς.
Οι τονικές διαβαθμίσεις σχηματίζουν ένα ποικιλόμορφο & πολυσύνθετο πλαίσιο σύλληψης, που δημιουργεί εικαστικές χρωματικές ενότητες με πλαστικότητα και ροή.
Με γνώμονα την κατεύθυνση από το πνεύμα, αποδίδεται χρωματική αρμονία και κατ΄επέκταση εκφράζει τις εικαστικές της αναζητήσεις μέσω των βιωματικών αναδρομικών διαδρομών.
Η δημιουργός Χαρούλα Μιχέλη, πλάθει τον μύθο της μέσω των καλλιτεχνικών της εξορμήσεων με ευχέρεια & αρτιότητα της σύνθεσης. Αποκομίζει ανάταση ψυχής που αντιστοίχως μεταφέρει μέσω των διεργασιών αυτών στον περίγυρό της, επιβάλλοντας δυναμικά την καλλιτεχνική της υπογραφή.
Αrgy Pappas Tsiota

Η Χαρά Μιχέλη άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική το 1997 με την Ε. Αγκοπιάν, διδάχτηκε Ιστορία της Τέχνης από τον Π. Τζάβαλο, κατασκευές από τον Α. Μιχαηλίδη και από το 2004 έως πρόσφατα, ζωγραφική από τον Δ. Μανίνη. Είναι μέλος του Συλλόγου για τον Πολιτισμό ‘’Ηράκλειτος’’, Μαρούσι.

Ατομικές εκθέσεις
2009 αίθουσα τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου

Ομαδικές εκθέσεις
2008 χώρος τέχνης Περίακτοι
2011 πολυχώρος Μabrida
2012 Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος
2012 Πολιτιστικό κέντρο Πανεπιστημιακό εντευκτήριο Κωστής Παλαμάς

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 7.30μμ και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015.

Previous Image
Next Image

info heading

info content