«Μελάνι σε χαρτί» Έκθεση χαρακτικής και ζωγραφικής στην Chili Art Gallery

Posted · Add Comment

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 17 εικαστικούς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν την έκθεση  Χαρακτικής και Ζωγραφικής “Μελάνι σε Χαρτί” και σας προσκαλούν να την επισκεφθείτε στην διάρκειά της στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας).

Την πρώτη μέρα της έκθεσης Τρίτη 18 Μαΐου 2021, αν και δεν θα γίνουν επίσημα εγκαίνια, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού, θα παρευρίσκεται στον χώρο της  ο Επιμελητής και κάποιοι από τους καλλιτέχνες, ενώ η Chili Art Gallery θα παραμείνει ανοικτή 15:00 – 21:30.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα παρευρίσκονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες μεμονωμένοι καλλιτέχνες εκ των συμμετεχόντων, για να συνομιλούν με το κοινό. Το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσω του Facebook Event “Έκθεση Μελάνι σε χαρτί” (https://www.facebook.com/events/489531205697416) αλλά και της σελίδας του project στο Facebook “Μελάνι σε χαρτί” @inkonpapergr (https://www.facebook.com/inkonpapergr).  Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια όλων.

Σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος: “Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, όπως οι Σάντρο Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Αρχικά ήταν η ζωγραφική, η χρήση της γραφής ως διακοσμητικού ή και καλλιτεχνικού στοιχείου, στην συνέχεια ο διαχωρισμός της τέχνης που εμπεριείχε η τυπογραφία που γέννησε την Χαρακτική, και παράλληλα με την γραφή εξελίχθηκαν τα έργα με πενάκι, που σηματοδότησαν την αδιαχώριστη πλέον σχέση χαρτιού και μελανιού με το εικαστικό στερέωμα. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός, έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους.

Συχνά υποτιμημένο ως μέσο στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε κάθε αποτύπωση πέρα από τις ελαιογραφίες να αντιμετωπίζεται ως παραπαίδι της Τέχνης, και την Χαρακτική ως απότοκο της Τυπογραφίας, το μελάνι είναι ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης, αναγνωρισμένο ως τέτοιο παγκοσμίως. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το μέσο στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι ατυχής, καθώς στη μεν Χαρακτική οι Έλληνες εδώ και τρεις γενιές έχουν αποδώσει καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ και στη ζωγραφική σε χαρτί, εικονογραφική ή μη, η χώρα μας αριστεύει. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ακουαρελίστες ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα.”

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου οι εικαστικοί καλλιτέχνες
Judy Attwood, Sasha Chaitow, Foti Kllogjeri, Σωτηρία Αλεβίζου, Αγγελική Αντωνέα, Άννα Γαζέα, Άννα Γκιώτη, Ολυμπία Ζήση, Μαρία-Ελένη Θαλασσινού, Ηλίας Κασσελάς, Αικατερίνη Κονδύλη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Ιορδάνης Ναυρούζογλου, Μαρία Σταμάτη, Νατάσα Σαβράνη, Βασιλική Σαγκιώτη, Νικόλας Φωτιάδης. 

 

Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας) 18 – 29 Μαΐου 2021. Μέρες/Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00, Σάββατο 11-15.00. Κυριακή Κλειστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κατά τις τελευταίες ημέρες της έκθεσης θα εκδοθεί και θα διατεθεί δωρεάν online σε όλους κατάλογος σε μορφή e-book, ο οποίος θα παραμείνει διαθέσιμος σε μόνιμο σύνδεσμο για πάντα.

Χορηγός Φωτογράφισης: Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr