Ανθρώπινο Ίχνος: Μια έκθεση για την επιδραστικότητα της τέχνης

Posted · Add Comment

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15  Θησείο 11851, Αθήνα) την έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών με τίτλο “Ανθρώπινο Ίχνος” και σας προσκαλεί στα εγκαίνιά της, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 ώρα 20.00 (οκτώ το βράδυ).

 

“Η αμφισημία της λέξης “ίχνος”, καθόσον αυτό σημαίνει συγχρόνως το αποτύπωμα , την πατημασιά ή το αχνάρι του ανθρώπου στο έδαφος, αλλά συνάμα μπορεί να σημαίνει και το ελάχιστο, το μηδαμινό δείγμα, συμπλέκεται στα έργα τέχνης, αφού αυτά, αφενός θα αποτυπώνουν το πέρασμα στον υλικό κόσμο μιας ή περισσότερων ιδεών, αφετέρου δε, παραμένουν το ελάχιστο δείγμα του δημιουργού τους μαρτυρώντας την ύπαρξη και την διάνοιά του. Αλήθεια, ποιόν δεν έχουν συγκινήσει οι πατημασιές στην άμμο, ή ποιόν δεν έχουν συνεπάρει οι βραχογραφίες με τα χιλιάδες χέρια βουτηγμένα σε πρωτόγονες χρωστικές που έχουν βρεθεί ανά τον κόσμο σε προϊστορικές σπηλιές, ή τα σημάδια της φθοράς σε ένα ερείπιο;  Μια θεώρηση του Σπινόζα θα μπορούσε να μας προστρέξει για να αντιληφθούμε τον λόγο. Κατά τον φιλόσοφο, το πρώτο πράγμα που συγκροτεί το ανθρώπινο πνεύμα είναι η ιδέα ενός εν ενεργεία υπάρχοντος ενικού πράγματος, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το εν ενεργεία σώμα του, που αποτελεί το αντικείμενο του πνεύματος. Το σώμα μας επηρεάζει και επηρεάζεται διαρκώς από εξωτερικά σώματα. Αυτές οι επιρροές στον Σπινόζα ονομάζονται “εικόνες” και γεννούν αντιστοίχως ιδέες στο πνεύμα μας, όπως και οι εικόνες που προκαλεί το δικό μας σώμα στα άλλα εξωτερικά σώματα. Όταν, όμως, αποκτούμε μία ιδέα στο πνεύμα μας λόγω της επιρροής που ασκεί πάνω του ένα εξωτερικό σώμα, δεν έχουμε παρά μια μερική και επιφανειακή γνώση του εξωτερικού πράγματος, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα έργο τέχνης που απεικονίζει τη ανθρώπινη παρουσία ή υπογραμμίζει τη έλλειψή της. Η επιφανειακότητα αυτή ακριβώς είναι που προκαλεί το θυμικό και την φαντασία που καλείται να συμπληρώσει τα κενά, ώστε να κατανοήσει ένα “όλον” από μια αποσπασματική “μερική” αντίληψη, την δυνητική “εικασία” των εικαστικών τεχνών..”, σημειώνεται στο κείμενο της επιμέλειας.

 

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα τις έκθεσης ποικιλοτρόπως τεχνοτροπικά, ενώ εκτίθενται έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, κολλάζ, εγκαταστάσεις κ.α. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες, Ζωή Αρβανίτη, Φάνης Γούλης, Μαρίσσια Δεληγιώργη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Γιάννης Μελέτιος, Σάσσα Μεταλληνού Chaitow, Μαρία Μιντιούρη, Μυρτώ Παπαδάκη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νίνα Παναγοπούλου,  Φωτεινή Πολυχρόνου, Κατερίνα Σαράντη.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019. Η  Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00, Σάββατο 11-15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Previous Image
Next Image

info heading

info content