Εικαστική Ανθρωπολογία: μία έκθεση για την αντικειμενοποίηση των ιδεών στην Τέχνη

Posted · Add Comment

Το έργο που εικονίζεται είναι της Chryssoula Demagou

 

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) σε συνεργασία με 24 εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση Εικαστική Ανθρωπολογία, και να τιμήσετε με τη παρουσία σας τα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 21:00.

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2023, ενώ από τη δεύτερη μέρα μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και  διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας  artgrid.gr.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Εύα Αναστοπούλου, Μάγδα Δημούδη, Niko Luccianni, Ελένη Ισχάκη, Αιμίλιος Κ. Παπαευαγγελίου, Αννα Σεμερτζή, Foti Kllogjeri, Ραφαέλα Τζαμανή, Λένα Σπάνια, Αγγελική Αβραμοπούλου, Χρυσούλα Δεμάγκου, John Abbott, Νικολέττα Μηνά, Ζωή Ροντ Αγγελοπούλου, Odysseas Tsompanoglou, Σοφία Στέλλα Σώσειλου, Άλκης Παππάς, Τόνια Λέντζου, Βέρα Ελευθερία Πεδιωτίδου, Χρήστος Γεωργακόπουλος, Ιωσήφ Τερζόπουλος, Βασίλης Τερζόπουλος, Μαρίλη Μπόνη, Λουκία Νταμάνη.

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Ο όρος “εικαστική ανθρωπολογία” εμφανίστηκε τον 20ό αιώνα, για να περιγράψει τη μελέτη των ανθρώπων και πολιτισμών μέσω των τεχνών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ακροβατώντας μεταξύ ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, και αισθητικής. Στο έργο του “Art and Agency: An Anthropological Theory” ο Άγγλος ανθρωπολόγος και εθνογράφος Alfred Gell προτείνει ότι η τέχνη αντικειμενοποιεί ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα, μετατρέποντας τα σε φυσικά αντικείμενα. Ένα έργο τέχνης είναι μέσο διαπραγμάτευσης κοινωνικών σχέσεων και διαλόγου με το κοινό. Ο καλλιτέχνης δρα ως μεσολαβητής μεταξύ του ασυνείδητου κόσμου των συναισθημάτων και της εξωτερικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τις αφαιρετικές σκέψεις και τα αισθήματα σε φυσικά αντικείμενα. Η τέχνη γίνεται κοινωνική πρακτική, διαμορφώνοντας κοινωνικές σημασίες. Οι θεατές αντιδρούν στο έργο, αντλώντας από αυτό διάφορες συναισθηματικές, συμβολικές και πνευματικές εννοιολογίες. Σημαντικό στοιχείο της ιδέας της αντικειμενοποίησης του Gell είναι η κοινωνική διάσταση. Οι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν απλώς έργα τέχνης για τον εαυτό τους, αλλά τα παρουσιάζουν στην κοινότητα. Οι θεατές, στη σειρά τους, αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με αυτά τα έργα, δημιουργώντας έτσι μια κοινωνική διάσταση γύρω από την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντικειμενοποίηση γίνεται κοινωνική πρακτική, όπου οι ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα διαμορφώνονται, επηρεάζονται και κοινοποιούνται μέσα από την τέχνη. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια πυκνή δικτύωση κοινωνικών σημασιών γύρω από την τέχνη, ενισχύοντας τη σημασία και το νόημά της στον πολιτισμό.”.

Ώρες / Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram

#visualanthropologygr

 

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

 

Σχετικά με την  ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών  https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

 

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | https://artgrid.gr

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Metafox | https://metafox.gr

Polis Magazino | https://www.polismagazino.gr