Όλα αυτά που μας ενώνουν | Διεθνής έκθεση υδατογραφίας στην Αθήνα

Posted · Add Comment

φωτό: έργο της εικαστικού Μαρίας Χαραλάμπους

 

Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας (IWS Greece), ο διευθυντής του Φώτης Κλογέρης, ο Γενικός Διευθυντής της IWS Besnik Xhemaili, και ο Επιμελητής της έκθεσης και Εκπρόσωπος της IWS Greece Πάρης Καπράλος προσκαλούν το αθηναϊκό φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί την διεθνή έκθεση «Όλα αυτά που μας ενώνουν», η οποία θα λάβει χώρα στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας) 26 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου 2021.

 

H έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Τρίτη 26 Οκτωβρίου ώρες 16:00 – 21:00 προς αποφυγή συνωστισμού, με τη παρουσία όλων των διοργανωτών του και καλλιτεχνών.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής  με υδατοδιαλυτά μέσα σε χαρτί (watermedia, μελάνια, ακουαρέλες, μολύβια νερού, σκόνες, φυσικές υδατοδιαλυτές χρωστικές, ενώ θεματολογικά εστιάζεται σε πράγματα, καταστάσεις, δραστηριότητες ή σημεία αναφοράς, που μας έλειψαν περισσότερο την περίοδο της πανδημίας.

 

Σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής της κ. Καπράλος: «Λέγεται συχνά ότι δεν καταλαβαίνουμε την αξία ενός πράγματος μέχρι να το χάσουμε. Στη διάρκεια της πανδημίας χάσαμε ή κινδυνεύαμε να χάσουμε πολλά: αγαπημένους ανθρώπους, υγεία, αλλά πάνω από όλα όμως την ανθρώπινη επαφή, τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε, να μοιραστούμε πράγματα καθημερινά και σημαντικά. Από αυτή τη μίζερη περίοδο βγαίνουμε σοφότεροι. Ας θυμηθούμε όλα αυτά που μας ενώνουν. Κι ας χτίσουμε νέες γέφυρες ανάμεσά μας».

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γιώργος Βούρος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Κώστας Γαρύφαλλος, Μαρία Χαραλάμπους, Κώστας Βλαχόπουλος, Χρήστος Σπηλιώτης, Κώστας Μίσσιος, Σπυρίδων Μουρατίδης, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου, Μίκα Συμβουλίδου, Σάμης Ταμπώχ, Κωνσταντίνος Χατζηπαπαθεοδωρίδης, Σπύρος Ρωμάνος, Μαρία Δικαίου, Besnik Xhemaili, Tomor Arifi, Arlinda Hajrullahu, Blerta Sylla, Zana Ramadani, Mjellma Goranci, Naim Spahiu, Foti Kllogjeri.

 

«Μέσα από τους δρόμους της τέχνης, αυτής της ανέκφραστης αλλά ενοποιητικής επικοινωνίας των ανθρώπων μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα μας είναι πιο ηχηρό από ποτέ, τώρα που όλοι μας ζήσαμε για καιρό χωρίς να έχουμε ο ένας τον άλλο», δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της IWS Φώτης Κλογέρης (Foti Kllogjeri).

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 (ώρες 16:00 – 21:00). Δεν θα λάβει χώρα τυπική τελετή εγκαινίων για λόγους αποφυγής συνωστισμού,  ενώ ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα  τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας που επιβάλει η Πολιτεία. Η αίθουσα μπορεί να δεχτεί μέχρι 7 επισκέπτες συγχρόνως (πέραν των συντελεστών της). Οι επισκέπτες θα ξεναγούνται από τον επιμελητή και κάποιους από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρευρίσκονται διαφορετικές ώρες ο καθένας τη μέρα της εκκίνησής της. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.

 

Η διεθνής έκθεση που θα λάβει χώρα σε δύο μέρη -στην Αθήνα & στη Πρίστινα (Κόσοβο), σε φυσική μορφή σε γνωστούς χώρους τέχνης των δύο πόλεων, θα είναι παράλληλα διαθέσιμη διαδικτυακά στη πλατφόρμα ARTgrID (https://artgrid.gr) από τη 2η ημέρα της και μέχρι το τέλος της 2ης έκθεσης στο Κόσοβο. Την έκθεση στην Αθήνα επιμελείται ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος, και στη Πρίστινα ο Γενικός Διευθυντής της IWS Globe Besnik Xhemaili (ο οποίος θα παρευρίσκεται και στα εγκαίνια της έκθεσης στην Αθήνα για να συνομιλήσει με το κοινό). Τον γενικό συντονισμό της διοργάνωσης έχει ο IWS Greece Leader κ. Φώτης Κλογέρης. Μετά τη λήξη της έκθεσης στην Αθήνα τα έργα των Ελλήνων θα ταξιδέψουν στο Κόσοβο όπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα διοργανωθεί μεγάλη έκθεση σε εξειδικευμένο στην υδατογραφία χώρο τέχνης του IWS που φιλοξενεί αποκλειστικά διεθνείς εκθέσεις. Στην έκθεση του Κοσόβου, στα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών θα προστεθούν επιλεγμένα έργα διεθνούς φήμης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με την ευθύνη της IWS. Οι ημερομηνίες της έκθεσης στην Πρίστινα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (IWS Globe)

H Διεθνής Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει στόχο τη προαγωγή της ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα στη διεθνή αγορά τέχνης, και την προώθηση των καλλιτεχνών που υπηρετούν αυτό το είδος τέχνης. Όραμα της ένωσης είναι η αδελφοσύνη των λαών μέσα από τη Τέχνη. Η ένωση διοργανώνει διεθνείς εκθέσεις, μπιενάλε και φεστιβάλ, ενώ ενθαρρύνει τοπικές συνεργασίες μεταξύ των γραφείων αντιπροσώπευσής της σε διαφορετικές χώρες, τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και την τοπική και υπερτοπική δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση των στόχων και του οράματός της. Περισσότερες πληροφορίες:  https://iwsglobeart.net

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr