Νικολέττα Πολέντας «Το Συλλογικό Αίνιγμα»

Posted · Add Comment

Το Συλλογικό Αίνιγμα είναι μια έκθεση αντικειμένων-κοσμημάτων, που εξετάζει «κυρίαρχες αφηγήσεις» του τόπου και της ταυτότητας.  Κάθε αντικείμενο αυτοπαρουσιάζεται σαν ένα αμάλγαμα ανάλογων προοπτικών, που συγχωνεύει πολύπλοκες πραγματικότητες.

Η δημιουργία των αντικειμένων αυτών βασίζεται  στην επανένταξη στο συναφές πλαίσιο της παραδοσιακής λαϊκής και δημοτικής μουσικής κατά τη διάρκεια της Ελληνικής ιστορίας.  Ακολουθεί ο μετασχηματισμός τους σε υλική μορφή,  πετυχαίνοντας μια μετάδοση της παράδοσης  (εθίμων).

Το κείμενο(σενάριο) είναι συστηματικά δομημένο σύμφωνα με την πολιτιστική και ιστορική απεικόνιση και στη συνέχεια αυτοπροβάλλεται σαν ένας οπτικός γρίφος.

Το Συλλογικό Αίνιγμα διερευνά και επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της ταυτότητας και της πολιτιστικής αυθεντικότητας, διαμέσου μιας σειράς υποκειμενικών δεικτών.

Μελετά τις διαδρομές μέσα από τις οποίες αντιλαμβανόμαστε τις πολιτιστικές εικόνες, απεικονίζοντάς τες με έναν καινούριο τρόπο. Μέσα από ένα συνδυασμό από μέσα ενημέρωσης, μιμητισμό και κορεσμό από εικόνα και σάτιρα, τα αντικείμενα αποτιμούν και αναμορφώνουν τα στερεότυπα διανέμοντας μία μήτρα εναλλακτικών προοπτικών.

 Ο Έλληνας χαρακτήρας, το αρχέτυπο, ο ήρωας μελετώνται, πλάθονται και αποτελούν ένα αίνιγμα αντιθέσεων. Το κόσμημα γίνεται ο διαμεσολαβητής και η διασύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του μύθου. Τα αντικείμενα σχηματίζουν μία συλλογική, που αποτελείται από μεταφορές και απατηλές αντιφάσεις.

 Μέσα από τα επίπεδα της πολυπλοκότητας αποκαλύπτεται μία μεγαλειώδης αρμονία!

 

Λίγα λόγια για την Nicole Polentas

Η Νικολέττα Πολέντας γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1984. Η οικογένειά της μετανάστευσε από την Ελλάδα τη δεκαετία του ΄70 και η Ελληνική της κληρονομιά συνέχισε να τροφοδοτεί την πρακτική της, η οποία πολύ συχνά παρουσιάζει και εξετάζει τη συμβολή ανάμεσα στην ελληνική της κουλτούρα και την αυστραλιανή της ταυτότητα.

Η Νικολέττα ετοιμάζει το Διδακτορικό της καθώς έχει ολοκληρώσει το  Δίπλωμά της και το Master στις Καλές Τέχνες από το RMIT(Royal Melbourne Institute of Technology, Melbourne,Victoria) , με ειδίκευση στην πρακτική με βάση το  Αντικείμενο.

Έχει λάβει μέρος με επιτυχία σε σημαντικές εκθέσεις κοσμήματος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη.

Η δουλειά της βρίσκεται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές συμπεριλαμβανομένης της Toowoomba Regional Art Gallery στο Κουήνσλαντ, στο Powerhouse Museum  στο Σύδνεϋ καθώς επίσης και στην συλλογή Mac Millan.

Έχει βραβευτεί με το Australian Postgraduate Award, The Contemporary Wearables ’09, Biennial Jewellery Award (δεύτερο βραβείο), and the Diana Morgan Gold and Silversmithing 1ο Βραβείο.

Η έκθεσή της με τίτλο Το Συλλογικό Αίνιγμα  είναι η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος στην Ελλάδα.             

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013 στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013.

Επιμέλεια έκθεσης Christopher Earl Milbourne

http://melbournejeweller.wordpress.com/2013/07/18/nicole-polentas-collective-conundrum-chili-art-gallery-athens/

Previous Image
Next Image

info heading

info content