Rolana Ceckauskaite «…νομίζετε πως μόνον τα πουλιά πετούν;»

Posted · Add Comment

Τo forum του μεταφυσικού

Με  ένα ερώτημα  το οποίο είναι «…νομίζετε πως μόνον τα πουλιά πετούν;»  τιτλοφορεί την ατομική της έκθεση η  Rolana Ceckauskaite, Λιθουανή στην καταγωγή, που εγκαινιάζεται στην Chili Art Gallery την Παρασκευή 5  Οκτωβρίου 2012 και ώρα 8.00μμ.

Μοιάζει μεταφυσικό ερώτημα μιας και δυνητικά τουλάχιστον, αδυνατούμε να πετάξουμε – με τα μέσα που διαθέτουμε – οι  άνθρωποι. Μόνον μέσα από τα όνειρά μας μπορούμε και βέβαια συναισθηματικά αλλά και νοητικά.

Το έχω συζητήσει και με άλλους και όλοι συμφωνούμε ότι, το να πετάει κανείς στον ύπνο του, είναι μακράν το καλύτερο όνειρο. Όμως εδώ δεν πρόκειται για όνειρο αλλά για ονειρική εικονογραφία με πρόσωπα, όντα και καταστάσεις που είναι πραγματικά.

Η καλλιτέχνης διηγείται ιστορίες με χρώμα, με μορφές έντονες μιάς εποχής παγκόσμιας και καθημερινής. Τί προηγείται στα έργα της, το χρώμα ή η μορφή;

Έχει σημασία. Τα ποιητικά στοιχεία της R.Ceckauskaite  είναι στοιχειώδη. Έχουν όμως την αναγκαιότητα του στοιχειακού ( στοιχειώδης=αυτός που δίνει στοιχεία, στοιχειακός= σχετικός με τα στοιχεία). Η εξωτερική πραγματικότητα και η εσωτερική αίσθηση της όρασης αλληλομάχονται διαλεκτικά για να αποκαλύψουν καινούργια όρια της ζωγραφικής δυνατότητας.

Με ένα βιογραφικό, από τα πλέον πλούσια που έχω διαβάσει για τόσο νεαρή ηλικία, η  Rolana Ceckauskaite  μας περιηγεί σε έναν κόσμο που είναι παράξενος και μυστηριώδης αλλά ευχάριστος. Ζωγραφικά έργα και κεραμικά εικονογραφούν ένα περιβάλλον εξπρεσιονιστικό και  τόσο έντονο, που μοιάζει με παραληρηματικό. Όμως ο στόχος της παραμένει να προτείνει στο θεατή απολαυστικές «πτήσεις».

Η έκθεσή της θα διαρκέσει έως και τις 27 Οκτωβρίου 2012.

Επιμέλεια  έκθεσης Τζέννυ Τσουμπρή

 

«Έχοντας  στο  ενεργητικό  της πολυετείς σπουδές, συμμετοχές  σε   διεθνείς καλλιτεχνικές   εκδηλώσεις, διδασκαλική εμπειρία  και   πολυπληθείς   ατομικές εκθέσεις, η Rolana Ceckauskaite εκθέτει για πρώτη φορά  στην Ελλάδα επιλογές από ζωγραφικά και κεραμικά έργα της.
Σε   μια  περίοδο  κατήφειας  στη  χώρα  μας,  οι   εικαστικές  προτάσεις  της Λιθουανής καλλιτέχνιδας  προσφέρουν μια  ανάσα ανάλαφρης  έως   χιουμοριστικής διάθεσης.
Ο ανθρωποκεντρισμός των θεμάτων της λειτουργεί σχολιαστικά–σαρκαστικά ως  προς  την  ανθρώπινη  φύση, τους  επιτηδευμένους  χαρακτήρες, τη σοβαροφάνεια, τις ενδυματολογικές υπερβολές  και  τις κοινωνικές αλλά και τις ερωτικές σχέσεις.
Χρησιμοποιώντας την εξπρεσιονιστική παραμόρφωση απαλάσσει τα ανθρώπινα σώματα  από  τις επιταγές κάθε νόρμας, διαμορφώνοντας ένα δικό   της  τύπο ανθρώπινης  παρουσίας που συνδυάζει την παιδική αφέλεια με την ενήλικη κριτική ματιά.
Αν και συχνά οι “ εικονογραφήσεις “ της αφορούν σε παρωχημένες εποχές, δεν λείπουν  στιγμιότυπα  της  σύγχρονης καθημερινής ζωής.
Η  λέξη    εικονογράφηση   δεν   αναφέρεται  τυχαία διότι πράγματι ένας διηγηματικός χαρακτήρας στα έργα  της, τα πλακάτα  χρώματα, οι μεγάλες ενιαίες επιφάνειες, τα σχεδόν μονόχρωμα φόντα και η φειδωλή χρήση παραπληρωματικών θεμάτων – κυρίως τοπία – προσφέρονται  για  εκτύπωση,   για  ευρηματική εικονογράφηση ιστοριών για παιδιά και μεγάλους.
Εξίσου ιδιόρρυθμη η κεραμική της δίνει την εντύπωση να της αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο εκφραστικής ελευθερίας και σπιρτόζικης διάθεσης.»
 
Κάτια Κιλεσοπούλου,
Δρ. ιστορικός της τέχνης